Smak jest jednym z podstawowych zmysłów dostępnych i rozpoznawanych przez organizm ludzki. Rozróżnia się 5 rodzajów receptorów smakowych : słodki, kwaśny, gorzki i słony. Jako piąty niektórzy uznają tak zwany smak „umami” i choć został potwierdzony 12 lat temu przez wielu naukowców, wciąż jest kwestią kontrowersyjną.

Nie trudno zauważyć, że przy wypiekaniu chleba największą rolę ma smak słony. Wytrawne bochenki dominują bowiem ilością nad słodkimi bułeczkami czy rogalikami. I choć często prezentujemy na stronie pomysły na słodkie pieczywo, zdecydowanie więcej można znaleźć wypieków, które bez dodatku soli będą praktycznie pozbawione jakiegokolwiek smaku.

Sól przez wielu uznawana jest za niezdrowy składnik, którego należy unikać. Jednak trudno nie zgodzić się, że wykluczenie jej z naszej diety jest praktycznie niemożliwe, gdyż nasze potrawy będą po prostu bez smaku. Mimo potwierdzonych efektów ubocznych, my uważamy, że soli nie należy się bać, a szkodliwy jest jedynie jej nadmiar.

Mówi się, że bez soli i wody nie może istnieć życie. Trzeba przyznać, że ta zasada świetnie pasuje także do istoty chleba. Jednak nie samą solą chleb żyje, dlatego czasem potrzebuje dodatkowych bodźców i smaków, aby być smaczny. Zaskakujące połączenia składników w chlebie, gdzie słodko-słone smaki się ze sobą łączą, okazują się być najbardziej sprawdzone.

Poniżej przedstawiamy małe podsumowanie chlebów, które upiekłyśmy do tej pory i które świetnie komponują się ze słonym smakiem.

Chleby na słono upieczone do tej pory:

  1. Chleb słonecznikowy na zakwasie
  2. Trojaczek – chleb w 3 smakach
  3. Chleb z fetą i oliwkami
  4. Chleb na zakwasie piwnym
  5. Chleb graham
  6. Chleb z ciecierzycą
  7. Pełnoziarnisty chleb czosnkowy
  8. Chleb żytni z solą gruboziarnistą
  9. Chleb wiejski
  10. Chleb tostowy
  11. Orkiszowy chleb ze smalcem
  12. Orkiszowy chleb serowo-czosnkowy
  13. Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie
  14. Chlebowa rolada grzybowa
  15. Chleb z kaszą kuskus
  16. Chleb kubański
  17. Chleb musli na zakwasie 
  18. Chleb anyżowy

Wypieki mniejsze „na słono”:

  1. Fougasse na zakwasie
  2. Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji
  3. Bułeczki z przedziałekiem 
  4. Czosnkowe chlebki naan z kozieradką
  5. Bułki na zakwasie
  6. Grahamki
  7. Bułeczki dyniowo- szałwiowe
  8. Pollarbrod
  9. Mini focaccie z oliwkami
  10. Rozmarynowe grissini 
  11. Bułki jogurtowe na zakwasie 
  12. Bułeczki musztardowe 
  13. Ciabatty
  14. Precle z gruboziarnistą solą

Słodko-słone połączenia:

  1. Chleb z serem pleśniowym i gruszką
  2. Chałka z automatu
  3. Chleb z figami na zakwasie
  4. Chleb bakaliowy na zakwasie
  5. Chleb żytni na zakwasie z miodem i sezamem
  6. Chleb ryżowy
  7. Pełnoziarnisty chleb z siemieniem lnianym i rodzynkami
  8. Bagietka bananowa
  9. Chleb z masłem orzechowym
  10. Korzenny chleb na zakwasie
  11. Chleb pielgrzyma
  12. Focaccia z karmelizowaną cebulą

 

Zachęcamy Was do wspólnej zabawy w przygotowywanie wypieków, które pasują do nowej Smakowity -  lekko solonej! Szczegóły konkursu tutaj.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen