Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników
1. Pokrój pomidory na małe kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć pomidory. Smaż na dużym ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie na małym przez ok. 5 minut aż pomidory puszczą sok. Odstaw garnek z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i bazylię. Dodaj zakwas i wystudzone pomidory i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dolewaj wody aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Zagniataj jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i wstaw do obsypanego mąką koszyka do wyrastania ciasta lub po prostu połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 8 godzin.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bardzo delikatnie przetransportuj ciasto bezpośrednio na kratki w piekarniku. Piecz przez ok. 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • malinka 16 sierpnia 2013 o 14:10

    czy można zamienić swieże pomidory na suszone a bazylie suszoną na świeżą? Głownie chodi zmi o te pomidory, czy nie przeciążą chlebka, który się zbuntuje i nie wyrośnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Śliwka 22 sierpnia 2013 o 13:09

      Jak najbardziej! Można dodać kilka (najlepiej 5-10) suszonych pomidorów z zalewy, wcześniej je szatkując. Bazylię świeżą oczywiście również, w dowolnych ilościach. Świeże pomidory rozcieńczały nieco ciasto, dlatego powstanie konieczność dodania odrobiny więcej wody. Najlepiej obserwować konsystencję chleba i trzymać się jej dolewając wody.
      Pozdrawiam!

  • malwina 29 listopada 2012 o 13:03

    czy jeżeli dodaje się drożdży to chleb musi stać aż 8 godzin? bo wyrośnięty to już pewnie będzie po 3 godzinach.

    • Śliwka 3 grudnia 2012 o 14:49

      Chleb wyrasta na niewielkiej ilości drożdży i zakwasu, który wymaga odstawienia na dłużej. Po 3 godzinach niestety nie będzie odpowiednio wyrośnięty, chyba że zakwas zostanie zastąpiony większą ilością drożdży. Pozdrawiam

  • Ania 5 listopada 2012 o 00:15

    rozumiem, ze chlebek należy wyjąć z koszyka przed włożeniem do piekarnika? czy po wyjęciu z koszyka, ciasto chlebowe nie rozchodzi się na boki? jak sprawić aby w piekarniku nasz chleb nie stracił swojego kształtu?

    • Śliwka 5 listopada 2012 o 00:17

      Tak, przed pieczeniem chleb należy wyjąć. Nie powinien już znacznie rozejść się na boki w piekarniku (mój się nie rozszedł). Ewentualnym ratunkiem może być specjalna, okrągła forma do pieczenia. Pozdrawiam

  • Majka 28 października 2012 o 23:11

    A w czym pieczesz swoje chlebki? Kupiliśmy nasz automat w Lidlu jakiś czas temu. Wyglada podobnie do tego http://www.mango.pl/kuchnia/pieczenie/mango_bread_maker_maszyna_do_chleba nada się do Twojego przepisu?

  • Jan 28 października 2012 o 00:49

    odstaw na 8 godzin?

    • Śliwka 29 października 2012 o 18:00

      Tak. Chleb na zakwasie wymaga długiego wyrastania. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej