Ostatnio dostałam koszyk do wyrastania chleba. Był to jeden z gadżetów, o którym marzyłam od czasu kiedy upiekłam mój pierwszy chleb. Dzięki koszykowi nie tylko mogę kontrolować, czy moje ciasto nie rośnie na boki, zamiast do góry, ale też mogę cieszyć się super wzorem, który odciska się na chlebie.
Dzisiaj użyłam go po raz pierwszy i coś czuję, że będziecie musieli znosić każdy bochenek z charakterystycznymi „słojami”, bo jestem już uzależniona. To fantastyczne, że do robienia chleba można użyć tylu różnych akcesoriów i za każdym razem otrzymać inny bochenek.
Co do samego smaku chleba. Czy istnieje lepsze połączenie niż pomidory z bazylią? Są jakby dla siebie stworzone. Dlatego moim naturalnym wyborem było dodanie ich razem do chleba w celu stworzenia czegoś wyjątkowego. Chleb zrobiłam na zakwasie, ale żeby zyskał na puszystości, dodał też dosłownie odrobinę drożdży. Poza wspomnianymi wyżej walorami estetycznymi naprawdę zachwycił mnie smakiem.
czy można zamienić swieże pomidory na suszone a bazylie suszoną na świeżą? Głownie chodi zmi o te pomidory, czy nie przeciążą chlebka, który się zbuntuje i nie wyrośnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jak najbardziej! Można dodać kilka (najlepiej 5-10) suszonych pomidorów z zalewy, wcześniej je szatkując. Bazylię świeżą oczywiście również, w dowolnych ilościach. Świeże pomidory rozcieńczały nieco ciasto, dlatego powstanie konieczność dodania odrobiny więcej wody. Najlepiej obserwować konsystencję chleba i trzymać się jej dolewając wody.
Pozdrawiam!
czy jeżeli dodaje się drożdży to chleb musi stać aż 8 godzin? bo wyrośnięty to już pewnie będzie po 3 godzinach.
Chleb wyrasta na niewielkiej ilości drożdży i zakwasu, który wymaga odstawienia na dłużej. Po 3 godzinach niestety nie będzie odpowiednio wyrośnięty, chyba że zakwas zostanie zastąpiony większą ilością drożdży. Pozdrawiam
rozumiem, ze chlebek należy wyjąć z koszyka przed włożeniem do piekarnika? czy po wyjęciu z koszyka, ciasto chlebowe nie rozchodzi się na boki? jak sprawić aby w piekarniku nasz chleb nie stracił swojego kształtu?
Tak, przed pieczeniem chleb należy wyjąć. Nie powinien już znacznie rozejść się na boki w piekarniku (mój się nie rozszedł). Ewentualnym ratunkiem może być specjalna, okrągła forma do pieczenia. Pozdrawiam
A w czym pieczesz swoje chlebki? Kupiliśmy nasz automat w Lidlu jakiś czas temu. Wyglada podobnie do tego http://www.mango.pl/kuchnia/pieczenie/mango_bread_maker_maszyna_do_chleba nada się do Twojego przepisu?
Ja raczej nie używam automatów do chleba. W naszym niezbędniku znajdują się porady dotyczące automatow do chleba: https://smakowitychleb.pl/automaty-do-pieczenia-chleba/
Krótko tylko odpowiem, że większość automatów służy do robienia chlebów na drożdżach, a ten chleb na zakwasie może się do tego nie nadawać. Zachęcam jednak do spróbowania naszych innych przepisów z użyciem automatów https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
Pozdrawiam i owocnych wypieków!
odstaw na 8 godzin?
Tak. Chleb na zakwasie wymaga długiego wyrastania. Pozdrawiam!