Drożdże niezbędne do pieczenia drożdżowego pieczywa
Sprawą oczywistą jest, że do upieczenia drożdżowego pieczywa potrzebne są drożdże. Mogą to być drożdże świeże lub suszone. Ich wybór zależy głównie od nas, bowiem na ma większej różnicy w wypiekach, ale za to różni się ich sposób wykorzystania.
Pewnie stali czytelnicy już zauważyli, że zdecydowanie częściej stosuję do pieczenia drożdże suszone. Dlaczego? Głównie dlatego, że dużo piekę, a wieczne kupowanie nowych kostek drożdży świeżych było dla mnie dodatkowym problemem. Często w sklepie można natrafić na lekko już wysuszoną kostkę, albo taką, która ma krótki termin ważności i szybko spleśnieje w lodówce. Niektórzy świeże drożdże mrożą, ale jakoś ta metoda do mnie nie trafia. Dlatego czasem jak mam ochotę przygotować mocno wyrośnięty zaczyn to sięgam po drożdże świeże. Na co dzień jednak chętniej używam drożdże suszone. Kupuję spory zapas małych paczuszek i przechowuję je w szafce.
Kolejną moim zdaniem zaletą przy częstym wypiekaniu jest to, że suszone drożdże instant wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i po sprawie. Niektórzy narzekają, że nie ufają takim drożdżom, jednak niepowodzenie zazwyczaj polega na nie dodaniu letniej wody. Wystarczy dodać do suchych składników i drożdży letni płyn, aby zaczęły ładnie pracować, a ciasto mogło rosnąć. Jeszcze nigdy nie miałam sytuacji, aby ciasto na drożdżach suszonych mi nie wyrosło. Za to na drożdżach świeżych kiedyś mi się zdarzyło.
Rozumiem jednak i szanuję, że ktoś może mimo wszystko chętniej używać drożdże świeże, dlatego już jakiś czas temu przygotowałam mini poradnik o tym jak przygotować zaczyn ze świeżych drożdży. Jest to konieczne, aby uaktywnić drożdże do dalej pracy i wyrastania ciasto. Zapraszam do lektury poradnika „Jak zrobić zaczyn drożdżowy”.
Tym razem postanowiłam ułatwić życie sobie oraz czytelnikom, ponieważ od czasu do czasu pojawia się pod niektórymi przepisami taki pytanie:
Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?
Wystarczy ilość drożdży suszonych pomnożyć razy 2 i wyjdzie nam odpowiednia część drożdży świeżych.
Czyli na 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) dajemy w zaokrągleniu 15 g świeżych drożdży, z których jeszcze trzeba przygotować zaczyn.
Jak przeliczyć drożdże świeże na suszone?
Ilość drożdży świeżych wystarczy podzielić przez 2 i wyjdzie odpowiednia ilość drożdży suszonych instant.
Czyli na 15 g świeżych drożdży będzie to ok. 7 g drożdży suszonych (czyli paczka), z których nie trzeba już robić zaczynu.
Oczywiście z drożdży suszonych również można przygotować zaczyn, jednak innego rodzaju. Są to zaczyny wolnorosnące np. poolish, których nie robi się specjalnie przed pieczeniem tylko po to by drożdże zaczęły pracować, ale raczej dlatego by wpłynąć na sprężystość i smak przyszłego wypieku.
Pytania od Domowych Piekarzy mile widziane
A jeśli macie pytania dotyczące przeliczania drożdży czy innych tematów związanych z pieczeniem chleba w domu, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki na drożdżach 🙂