Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. W przypadku drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie […]
Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. W przypadku drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w kuchni niż w przypadku wersji instant.
Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant i na nich opiera się większość moich przepisów. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy.
Wystarczy ilość drożdży suszonych przeliczyć razy dwa i wyjdzie nam odpowiednia ilość drożdży świeżych. Czyli 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) x 2 = 15 g drożdży świeżych.
Przygotowanie rozczynu warto zacząć od podgrzania mleka lub wody. Płyn, którym zalejemy drożdże powinien być letni, ale przy tym nie być zbyt gorący. Do rozczynu warto dodać również cukier, skromna ilość nie sprawi, że przyszły chleb stanie się od razu słodki. Za to pomoże drożdżom szybciej pracować, spulchni i podniesie przyszłe ciasto. Do rozczynu często dodaję też 1 lub 2 łyżki mąki, dzięki temu zaczyn lepiej się podnosi i wychodzi bardziej gęsty.
Z drożdży instant również można przygotować rozczyn, moim ulubionym jest długo wyrastający zaczyn poolish, który nauczyłam się robić korzystając z książki J. Hamelmana „Chleb”.
Wystarczy 150 g mąki pszennej wymieszać z 150 g letniej wody i 1/8 łyżeczki suszonych drożdży, całość wymieszać, przykryć i odstawić na noc (ok. 10-14 h). Następnego dnia zaczyn jest gotowy do upieczenia na nim chleba lub np. chrupiących bagietek.
Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na szybki zaczyn ze świeżych drożdży, który można wykorzystać praktycznie przy każdym przepisie wymagającym drożdży.
Jak zrobić zaczyn drożdżowy
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Składniki
15 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
łyżka cukru
60 ml letniego mleka lub wody
Instrukcja
Do miseczki lub szklanki rozkruszamy świeże drożdże. Dodajemy cukier i mąkę.
Mleko podgrzewamy, aby było letnie, ale przy tym nie za gorące (ok. 37 stopni).
Zalewamy drożdże mlekiem i intensywnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Zostawiamy na 5-15 minut, aż drożdże zaczną pracować, a zaczyn urośnie.
Tak przygotowany zaczyn łączymy z innymi składnikami, aby powstało ciasto.
3.3.2998
Wasze komentarze:
Kamila
5 sierpnia 2020 o 13:23
Witam. Chce zrobic chlebek bezglutenowy i chciałam zapytać czy wyjdzie mi zaczyn jeśli do świeżych drożdży nie dodam cukru ? Drożdże zaleje ciepłą wodę i dodam łyżkę mąki uniwersalnej bezglutenowej.
Gosia
28 marca 2020 o 23:54
Dzien dobry,
Czy zaczyn mozna zrobic uzywajac maki zytniej, gryczanej lub orkiszowej zamiast pszennej?
Dziekuje
w lodówce kilka dni, jeśli nie zaschnie, a tak w temperaturze pokojowej to myślę, że nie dłużej niż 10-12 godzin, ale to zależy od ilości drożdży. Taki zaczyn może się szybko zrobić kwaśny i zapadać lub uciekać ze słoja/misy.
Janka
12 lipca 2019 o 01:08
Cześć
Jest przepis na rozczyn ze świeżych drożdży z 15 gramów świeżych drożdży,a co jeśli w przepisie jest podane z 1 łyżeczki drożdży suchych,przeliczam to na świeże czyli około 5 gram to jak robię zaczyn z 5 gramów czy z 15 gramów?
Hej,
Ja przyznam szczerze, że w takim wypadku robię to na oko, szczypta mąki, szczypta cukru, trochę letniej wody, aby była gęsta pasta i gotowe. Albo można podzielić na 3 po prostu.
Dorota
24 czerwca 2019 o 17:19
Nie używam w kuchni mleka i cukru. Ze względu na to, że w drożdżach suszonych jest emulgator, chciałabym zrobić chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży. Czy zaczyn bez cukru, na wodzie z mąką pszenną wyjdzie?
Witam. Jestem początkującym „piekarzem” stąd moje pytanie. Czy ta ilość zaczynu – jak podana powyżej – jest na chleb z 0,5 kg mąki? Czy ilość mąki użytą w przepisie na chleb trzeba pomniejszyć o ilość mąki (150 gr)użytą do zaczynu poolish tj. z drożdży suchych?
Pozdrawiam
Tak, mniej więcej na 400-600 g mąki.
To wszystko zależy jak skonstruowany jest przepis, jeśli z drożdżami suszonymi, a chcemy przygotować zaczyn ze świeżych drożdży to odejmujemy jedynie ilość letniej wody.
Nie rozumiem pytania z zaczynem poolish, bo to zupełnie inny zaczyn niż ten ze świeżych drożdży, zupełnie inne proporcje i efekt.
Maria SKORIN
5 grudnia 2018 o 06:36
Smaczne chleb dziekuje i pozdrawiam serdecznie pozdrowienia z dalekiej Australi ?❤️???
krzysiek
12 lipca 2017 o 15:59
Czyli 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) x 2 = 15 g drożdży świeżych. jak dla mnie to 14g
To jest umowne przeliczenie, można śmiało zaokrąglić, różnica 1 g nic nie zmieni.
Maria SKORIN
5 grudnia 2018 o 06:40
Szanowny Piekarzu dostalam Kimmel i Nargela nasiona (black seed) ???
Aga
25 kwietnia 2017 o 08:11
Witam upieklam już parę chlebkow w automacie z pani przepisu i sa smaczne, używałam drożdży w proszku. Teraz chcę spróbować na zaczynie ze świeżych. Proszę mi powiedzieć kiedy mam je dodać. Na końcu. Czy na początku? Dziękuję z góry za informacje.
Dziękuję za odpowiedź. Polecam pani stronę jest bardzo ciekawa. Robilam chlebek pszenny, chaleczke, pelnoziarnisty ale super smakuje wiejski z twarozkiem i szczypiorkiem. Moja rodzina stwierdziła że jest najlepszy (jak do tej pory) ?.Pozdrawiam.
Ciężko mi to przeliczyć na gramy, bo to będzie nawet chyba mniej niż gram suszonych drożdży, więc wydaje mi się, że może nawet mniej. To dosłownie szczypta suszonych drożdży, więc chyba w przeliczeniu na świeże drożdże wykorzystałabym 3/4 łyżeczki, czyli też taką szczyptę/małą bryłkę 🙂
Witam. Chce zrobic chlebek bezglutenowy i chciałam zapytać czy wyjdzie mi zaczyn jeśli do świeżych drożdży nie dodam cukru ? Drożdże zaleje ciepłą wodę i dodam łyżkę mąki uniwersalnej bezglutenowej.
Dzien dobry,
Czy zaczyn mozna zrobic uzywajac maki zytniej, gryczanej lub orkiszowej zamiast pszennej?
Dziekuje
Tak
Jak długo można trzymać zaczyn drożdzowy?
w lodówce kilka dni, jeśli nie zaschnie, a tak w temperaturze pokojowej to myślę, że nie dłużej niż 10-12 godzin, ale to zależy od ilości drożdży. Taki zaczyn może się szybko zrobić kwaśny i zapadać lub uciekać ze słoja/misy.
Cześć
Jest przepis na rozczyn ze świeżych drożdży z 15 gramów świeżych drożdży,a co jeśli w przepisie jest podane z 1 łyżeczki drożdży suchych,przeliczam to na świeże czyli około 5 gram to jak robię zaczyn z 5 gramów czy z 15 gramów?
Hej,
Ja przyznam szczerze, że w takim wypadku robię to na oko, szczypta mąki, szczypta cukru, trochę letniej wody, aby była gęsta pasta i gotowe. Albo można podzielić na 3 po prostu.
Nie używam w kuchni mleka i cukru. Ze względu na to, że w drożdżach suszonych jest emulgator, chciałabym zrobić chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży. Czy zaczyn bez cukru, na wodzie z mąką pszenną wyjdzie?
Tak, oczywiście, można zrobić bez cukru, jeśli drożdże będą ok to zaczyn i tak ruszy.
Pani Tosiu, robiąc zaczyn drożdżowy jaki zastosować typ mąki pszennej ? Pozdrawiam serdecznie. Asia.
Taki jak w przepisie na ciasto 🙂
Witam. Jestem początkującym „piekarzem” stąd moje pytanie. Czy ta ilość zaczynu – jak podana powyżej – jest na chleb z 0,5 kg mąki? Czy ilość mąki użytą w przepisie na chleb trzeba pomniejszyć o ilość mąki (150 gr)użytą do zaczynu poolish tj. z drożdży suchych?
Pozdrawiam
Tak, mniej więcej na 400-600 g mąki.
To wszystko zależy jak skonstruowany jest przepis, jeśli z drożdżami suszonymi, a chcemy przygotować zaczyn ze świeżych drożdży to odejmujemy jedynie ilość letniej wody.
Nie rozumiem pytania z zaczynem poolish, bo to zupełnie inny zaczyn niż ten ze świeżych drożdży, zupełnie inne proporcje i efekt.
Smaczne chleb dziekuje i pozdrawiam serdecznie pozdrowienia z dalekiej Australi ?❤️???
Czyli 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) x 2 = 15 g drożdży świeżych. jak dla mnie to 14g
To jest umowne przeliczenie, można śmiało zaokrąglić, różnica 1 g nic nie zmieni.
Szanowny Piekarzu dostalam Kimmel i Nargela nasiona (black seed) ???
Witam upieklam już parę chlebkow w automacie z pani przepisu i sa smaczne, używałam drożdży w proszku. Teraz chcę spróbować na zaczynie ze świeżych. Proszę mi powiedzieć kiedy mam je dodać. Na końcu. Czy na początku? Dziękuję z góry za informacje.
Zaczyn dajemy na początku, razem z wodą 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Polecam pani stronę jest bardzo ciekawa. Robilam chlebek pszenny, chaleczke, pelnoziarnisty ale super smakuje wiejski z twarozkiem i szczypiorkiem. Moja rodzina stwierdziła że jest najlepszy (jak do tej pory) ?.Pozdrawiam.
1/8 łyżeczki to jakieś 3g?
Ciężko mi to przeliczyć na gramy, bo to będzie nawet chyba mniej niż gram suszonych drożdży, więc wydaje mi się, że może nawet mniej. To dosłownie szczypta suszonych drożdży, więc chyba w przeliczeniu na świeże drożdże wykorzystałabym 3/4 łyżeczki, czyli też taką szczyptę/małą bryłkę 🙂