Wyobraźcie sobie świeżo upieczone bagietki, o chrupiącej, pachnącej i złocistej skórce. Ich miąższ jest lekko porowaty i aromatyczny. Teraz możecie je przygotować w domu – sprawdźcie przepis mistrza piekarnictwa, Jeffreya Hamelmana. Bagietki z dodatkiem poolish wyszły niezwykle delikatne w smaku, bez charakterystycznego kwaskowatego posmaku zakwasu.
O rany, ale pycha. To trzeci przepis z Twojej strony jaki próbuje, i do trzech razy sztuka. Poprzednie dwa też były dobre, ale właśnie o takie bagiety mi chodziło. Normalnie przepyszne.
Nie sposób ich nie kochać, prawda?
Dzień dobry
Jak formować te bagietki? Na „roladę” z przepisu na bagietki francuskie, czy inaczej?
Pozdrawiam
Grzegorz
Sposób opisany przy bagietkach francuskich będzie w sam raz https://smakowitychleb.pl/bagietka-francuska/
lub ten https://smakowitychleb.pl/prosta-bagietka-z-5-skladnikow/
Większość bagietek formuję w ten sposób i się udają 🙂
Serwus,
robiłem dwa dni temu są pyszne, wydaje mi się iż pominęłaś uwagę o nawilżaniu,
ja w piekarnik w czasie nagrzewania wsadziłem brytfankę z wodą i w trakcie spryskiwałem, są na prawdę pyszne choć czasochłonne,
ja muszę popracować nad temperaturą i zainwestować w termometr zewnętrzny do piekarnika, bo ten na wyposażeniu chyba nieźle kłamie 😉
Cześć!
Robię ciasto wg przepisu J.H. gdzie na 600 g mąki przypada 300 g wody i 600 gram poolish’u lecz po wymieszaniu wszystkiego ciasto wydaje się luźne i nie wyrasta (wyrabiam w thermomixie). Po poskładaniu jest odrobinę lepiej jednak ciasto wciąż kiepsko rośnie. Dopiero po wstawieniu do pieca lekko podrasta jednak wydaje mi się, że nie jest to to. Robię z mniejszej ilości (200 g mąki – 3 g drożdży instant).
Czy coś robię nie tak? Może za krótko wyrabiam, wyrabiałem też ręcznie ok 5 min lecz efekt był ten sam.
Pozdrawiam serdecznie!
Nie wiem, wszystko brzmi jakby było ok, nie stoję z Panem w kuchni, więc nie umiem powiedzieć w ciemno. Wygląda to trochę tak jakby drożdże były nieaktywne, a może to drożdże suszone piekarskie, a nie instant i dlatego nie ruszają?
A próbował Pan z proporcji, które ja podałam?
Wyszły fantastyczne, wyglądają lepiej niż na zdjęciach do artykułu. Warto,mimo że zajmuje więcej czasu
Dziękuję za przepis? Chciałabym zrobić z tego przepisu chlebek, bo nie mam foremek na bagietki, a bez wyszły płaskie i szerokie, ale pyszne. Jak długo piec i w jakiej temperaturze w garnku? Pozdrawiam
Temperatura bez zmian, chociaż na ostatnie 10 minut obniżyłabym chyba do 220 stopni. Czas? trudno powiedzieć w ciemno, przypuszczam, że 35 minut 🙂
prosze o dokladne poprawienie przepisu:)
Zmieniłam na szczyptę drożdży w poolish, bo okazuje się, że nie dało się wpisać 1/8 i dlatego wyświetlało się jako 1 łyżeczka.
Tosiu, prosze popraw tez czas wyrastania: nie bedzie to 2 godz jak podajesz, tylko: 2 + 1,5 godz oraz 10-30 min po uformowaniu kul.
Szkoda, ze w jednym przepisie az tyle bledow.
Blog bardzo fajny, duzo przydatnej wiedzy, ale traci sie zaufanie jesli od 2013 roku !!! nie zostaly skorygowane bledy.
Pozdrawiam z Australii
Barbara
Po boku przy każdym kroku jest podany dobry czas np. wyrastanie zakwasu – 720 minut
A kwestię innych chochlików z przepisie już wytłumaczyłam wyżej 🙂
Pozdrawiam i mimo wszystko zachęcam do dalszych wypieków z przepisami z bloga!
Witam, w przepisie na zaczyn poolish podalas 1 „lyzeczki” drozdzy suchych instant i tyle wlasnie uzylam robiac zaczyn wczoraj. Dzisiaj w komentarzach doczytalam, ze drozdzy ma byc 1/8 lyzeczki. Czy moja bagietka bedzie dobra? Szkoda, ze nie poprawilas tego w przepisie.
Barbara
Przepis wcześniej był napisany poprawnie. Od jakiegoś czasu mamy nową odsłonę bloga i stare przepisy są przenoszone w nowy widok, prawdopodobnie wtedy wkradł się chochlik, którego nie zauważyłam. Ale nawet z 1 łyżeczką bagietka się uda 🙂
Wszystkie przepisy są super! Od kilku miesięcy piekę twoje wyroby?I moim domownikom bardzo smakują.
Cieszę się 🙂
Czy ktoś próbował upiec na zaczynie poolish drożdżowe ciasto?
Tak, piekłam i wychodzi super. Robiłam też pączki: https://smakowitychleb.pl/pieczone-paczki-na-zaczynie-poolish/
Witam 🙂
Bagietki wyszły pyszne i chrupiące.
Są troszkę grubsze niż na zdjęciach, ale mają taką samą strukturę wewnątrz.
Ja posłużyłam się termoobiegiem, temperatura 230 C (gdyż piekarnik nie ma wyższej) i 30 min.
Przy okazji chciałabym się spytać czy używasz przy pieczeniu termoobiegu, czy też pieczenie góra – dól ?
Czy na prezentowanych wyżej zdjęciach do wypieku bagietek, zostały użyte formy ?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę, że bagietki smakowały. Często je piekę według takich proporcji i muszę powiedzieć, że różnie wychodzi z ich grubością. Wiele zależy od ich uformowania, czy przed wyrastaniem są krótkie czy długie, później temperatura i czas wyrastania. Do bagietek ze zdjęć nie używałam formy. Czasem, aby za bardzo się ciasto nie rozrosło na boki to trochę skracam czas wyrastania, w pierwszym etapie np. do 1,5 h, w drugim do godziny.
Zawsze piekę metodą góra-dół, a jeśli inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Pozdrawiam i powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂
Witam,
dziękuję za podpowiedź 🙂
Chciałabym się spytać (jeśli to nie tajemnica), jaki typ posiada mąka pszenna chlebowa użyta do wypieku bagietki na zaczynie poolish ?
Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków 🙂
Ja często używam mąki o typie 650 to tak zwana bułkowa, chociaż niewiele różni się od klasycznej chlebowej o typie 750 🙂
Wesołych świąt i chrupiących wypieków!
Dzień dobry
Gdzie można kupić taką bułkową mąkę 650? Ja używam mąki ekologicznej z młynów nadbużańskich typ 750 Do pieczenia chleba jest doskonała, jednak bułki z niej upieczone są trochę za ciemne i mało delikatne. Pozdrawiam Sebastian
Dzień dobry.
Mąkę o typie 650 kupuję zazwyczaj w sklepie eko, trudno jednak przewidzieć czy w każdym jest. Na pewno pojawia się w marketach, widziałam w Piotrze i Pawle taką, w Tesco, nawet w Lidlu i Biedronce można taką dostać.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
Właśnie piekę bagietki na żytnim zakwasie, jestem ciekawa efektu 🙂
Czy do bagietek na zaczynie poolish, można użyć nie suszonych drożdży , jeśli tak to ile ?
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Tak modyfikacje są prawie zawsze dozwolone, ilość suszonych drożdży mnożymy raz 2 i otrzymujemy potrzebną ilość świeżych drożdży. Chociaż w przypadku zaczynu poolish trudno to obliczyć, bo ilości drożdży są naprawdę minimalne.
Do zaczynu dałabym dosłownie łyżeczkę świeżych drożdży, a do ciasta właściwego zaczyn dodatkowo 4-5 g drożdży, czyli pewnie łyżkę.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo lubię piec na poolish, a taką bagietką nie pogardzę!
Pozdrawiam
BELLISSIME, veramente stupende!
grazie
Sandra
Prosiłabym nieśmiało o uzupełnienie składników poolish…..
Nie ma problemu, od początku były podane, ale widzę, że ramka z przepisem tak rozłożyła składniki, że zrobił się bałagan i jest to nieczytelne.
Oto składniki Poolish:
150 g mąki pszennej chlebowej
150 g wody
1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
Pozdrawiam i przepraszam za problem techniczny 🙂