Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki (oprócz dodatkowych 120 g mąki żytniej) w misce i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Miskę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 4 godziny (może być dłużej).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj do ciasta 120 g mąki żytniej i zagnieć rękami. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, jeśli wciąż się lepi, dodaj więcej mąki. Uformuj z ciasta długi rulon. Ułóż go na materiałowej szmatce, solidnie obsypanej mąką na całej długości. Zwiń boki szmatki do środka tak, aby bagietka leżała jakby między dwoma rulonami (robimy to, aby nie rozrosła się na boki, tylko do góry). Przykryj kolejną szmatką z góry i odstaw na całą noc w temperaturze pokojowej.
pieczenie
pieczenie
4.Po upływie kolejnego czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie gorący, delikatnie zsuń bagietkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez ok. 30 min aż zbrązowieje. Daj bagietce ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 12 godz 30 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 30 min