Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól, cukier i cynamon. Dodaj jogurt i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję. Jeśli zbyt mocno się lepi (nie jesteś w stanie nic z niego uformować), podsyp lekko mąką.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wysmaruj tłuszczem, umieść w niej ciasto i przykryj folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, urywaj ciasto po kawałki mniej więcej wielkości pięści. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu posmaruj białkiem i posyp cukrem z cynamonem. Piecz bułeczki przez ok. 15 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 15 min