Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję odchodzącą od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną lekko mąką stolnicę i uformuj z niego długi rulon. Rulon pokrój na 30 równych części. Z każdej części uformuj kulkę. W miseczce połącz składniki na cynamonową masę i dobrze wymieszaj. Zanurzaj w masie każdą kuleczkę i rozsmaruj ją po całej powierzchni każdej kulki. Kulki wysmarowane masą układaj w wyłożonej papierem do pieczenia formie jedna obok drugiej. Następnie układaj na nich drugą warstwę kulek. Całość przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz chleb przez ok 35 min aż zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 35 min