Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników
1. Pokrój pomidory na małe kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć pomidory. Smaż na dużym ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie na małym przez ok. 5 minut aż pomidory puszczą sok. Odstaw garnek z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i bazylię. Dodaj zakwas i wystudzone pomidory i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dolewaj wody aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Zagniataj jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i wstaw do obsypanego mąką koszyka do wyrastania ciasta lub po prostu połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 8 godzin.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bardzo delikatnie przetransportuj ciasto bezpośrednio na kratki w piekarniku. Piecz przez ok. 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej