Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami instant, cukrem i solą. Liście świeżej bazylii drobno siekamy i dodajemy do suchych składników. W rondelku podgrzewamy sok pomidorowy tak, aby płyn był letni, lecz nie za gorący. Letni płyn wlewamy bardzo powoli do misy z pozostałymi składnikami i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). W między czasie wlewamy też oliwę i jeśli używamy czosnku, przeciskamy go przez praskę i również dodajemy. Następnie dalej wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto będzie elastyczne, ale może się trochę lepić do rąk.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat. Ciasto podsypujemy mąką, chwilę wyrabiamy i formujemy podłużną ciabattę, którą umieszczamy na blaszce wyłożonej pergaminem, złączeniami ciasta ku dołowi. Przyszłą ciabattę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w miejscu bez przeciągów jeszcze na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chlebek pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 10. Po tym czasie ciabatta jest gotowa!
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min