Odrywany chlebek z pesto jest pyszny. Macie czasem ochotę na ziołowe zawijańce? Po upieczeniu łatwo je oderwać do siebie, a wystawione na imprezie czy grillu wróżą sukces i pochwały gości. Dziś pomysł na aromatyczny chlebek z bazyliowym pesto domowej roboty.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki:
„mąż zachwycony, znajomi zachwyceni, rodzina zachwycona.
właśnie zajadam chlebek z pesto, zrobiony w nocy.
Pycha! „
Skoro lubicie odrywany chlebek z pesto, to zachęcam do spróbowania słodkiej wersji chleba do odrywania z masłem orzechowym.
Odrywany chlebek z pesto na drożdżach
Drożdże są niezbędne do upieczenia odrywanego chlebka z pesto. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Inne przepisy na smakowite wypieki na drożdżach
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych wypieków na drożdżach zapraszam tutaj. Od siebie gorąco polecam drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem.