Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami :drożdżami, cukrem i solą. W rondelku topimy masło, studzimy. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę do suchych składników, na przemian z masłem i wyrabiać ciasto. Po 7 minutach ciasto będzie elastyczne i odstawało od ręki.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Cienko je wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35x40 cm. Wierzch ciasta smarujemy powidłami i masłem orzechowym, posypujemy orzechami. Prostokąt kroimy na 3 podłużne paski, a z każdego z nich jeszcze 5 mniejszych prostokącików. Małe prostokąty z ciasta składamy na pół jak kanapkę. Tortownicę o średnicy 20 cm, smarujemy miękkim masłem. Wykładamy formę złożonymi prostokątami z ciasta (widoczne na zdjęciu) wypełniając tortownicę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy formę z chlebkiem i pieczemy przez 30 minut. Chlebek studzimy przed podaniem. Możemy go dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min