Przepis

Przygotowanie składników
4 min
Przygotowanie składników

1. Mąkę przesiewamy do dużej misy i mieszamy z suszonymi drożdżami. Dodajemy cukier oraz sól.

przygotowanie ciasta
10 min
przygotowanie ciasta

2. Powoli wlewamy na przemian oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 8 minutach, ciasto w formie kuli przekładamy do nowej misy oprószonej mąką. Przykrywamy je folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.

przygotowanie pesto
5 min
przygotowanie pesto

3. W tym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, parmezan, podprażone ziarenka słonecznika. Wlewamy oliwę i za pomocą blendera (lub moździerza) miksujemy składniki na pastę. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem.

Formowanie chlebka
10 min
Formowanie chlebka

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży placek o wymiarach 30x40 cm. Dzielimy go na 3 grubsze paski, które smarujemy pesto. Paski dzielimy na prostokąciki i na mniejsze kawałeczki (widoczne na zdjęciu). Każdy paseczek składamy na pół, tworząc \\\"kanapkę\\\" lub \\\"pierogi\\\".

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

5. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem (np. oliwą) i wykładamy pergaminem. Układamy ciasno w formie przygotowane kawałki ciasta, zajmując w ten sposób całą keksówkę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek pieczemy w formie przez 30-35 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika i z formy. Odrywamy i cieszymy się jego smakiem.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej