Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Jest to jeden spory chlebek, którym można się podzielić z bliskimi. Składa się on bowiem z mniejszych bułeczek, który łatwo się odrywa.

Zawijańce wypełnione są ziołowym pesto, które możecie skomponować z dowolnie wybranych ziół. Najpopularniejszym pesto jest zielony sos pochodzący z Włoch na bazie świeżej bazylii. Nadaje on ciekawego smaku bułeczkom, jednak nie jest nachalny w smaku.

Takie ziołowe bułeczki możemy swobodnie przekroić na pół i zjeść z ulubionymi dodatkami jak kanapkę. Są bardzo puszyste i mięciutkie :)

ziołowy zawijaniec
Ziołowy zawijaniec
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • Ziołowy zawijaniec/ okrągła forma o średnicy 23 cm
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml zimnej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 14 g suszonych drożdży instant (2 opakowania)
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżek ziołowego pesto
  • jajko
  • łyżeczka przyprawy zioła prowansalskie
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do głębokiej misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. Wszystkie suche składniki mieszam i dolewamy na przemian oliwę oraz wodę. Jednocześnie cały czas wyrabiamy ciasto, powinno to trwać niecałe 10 minut. Ciasto po tym czasie będzie lśniące i elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Ciasto wyciągamy z misy i przekładamy na blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (wymiary prostokąta nie są aż tak ważne). "Ramkę" każdego prostokąta z ciasta smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną wody. Resztę ciasta smarujemy cienką warstwą ziołowego pesto.
  3. Ciasto zaginamy od góry i od dołu, a następnie rolujemy jego boki w taki sposób jak zawija się roladę. Czynność powtarzamy. Każdą roladę kroimy na 6 grubych plastrów.
  4. Okrągłą tortownicę smarujemy odrobiną masła. Plastry układamy dookoła formy, tak aby ziołowe pasto było widoczne z wierzchu (zdjęcie numer 2). Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  5. Gdy minie pół godziny, smarujemy wierzch ziołowego zawijańca rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi (widoczne na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Zawijańca wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen