Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy posiekane zimne masło z mąką i cukrem. Utworzoną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie i dzielimy na 3 części. Formujemy długie wałeczki takiem samej długości. Delikatnie je spłaszczamy przy pomocy wałka i kładziemy w odstępach maliny. Następnie zbieramy boki ciasta i łączymy je tworząc 3 rulony z malinami w środku.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Zaplatamy chałkę z 3 pasm i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej