Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy posiekane zimne masło z mąką i cukrem. Utworzoną kruszonkę wstawiamy do lodówki.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie i dzielimy na 3 części. Formujemy długie wałeczki takiem samej długości. Delikatnie je spłaszczamy przy pomocy wałka i kładziemy w odstępach maliny. Następnie zbieramy boki ciasta i łączymy je tworząc 3 rulony z malinami w środku.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Zaplatamy chałkę z 3 pasm i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Chałkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej