Przepis na chlebek do odrywania z pesto robi furorę wśród moich znajomych. Piekłam go już wiele razy, bo wielokrotnie ktoś mnie o niego prosił. Postanowiłam trochę zabawić się ze sprawdzonym już przepisem i zmodyfikować go tak, by z tego samego ciasta powstały bułeczki do odrywania. Zamiast pesto tym razem użyłam pasty paprykowej, która jest wystarczająco aromatyczna, by wystąpić samodzielnie. Ale dla fanów intensywnych smaków dodaję do gotowego nadzienia jeszcze dwa ząbki czosnku.
Same bułeczki czosnkowe przygotowałam na podobnej zasadzie jak chlebek, ale upiekłam je w formie na muffiny. Możesz użyć formy z 6 wgłębieniami, wtedy bułeczki będą większe albo formy z 12 wgłębieniami. Dzięki niej będziesz mieć 12 czosnkowych bułeczek do odrywania, które idealnie nadają się jako przekąska dla przyjaciół w piątkowy wieczór.
Przepis dzisiaj wypróbowany. Jeśli chodzi o pastę wykorzystałam już gotową z warzyw – przepyszne! Wrócę nie raz do tego przepisu 🙂
Cześć! Myślisz, że mogłabym zrobić ciasto rano ok. 8, wsadzić je do lodówki do urośnięcia i po powrocie z pracy przygotować bułeczki?:)
Dzięki z góry za odpowiedź,
Julia
Hej,
Tak, ale po wyjęciu z lodówki będzie trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy formować. Może zatem lepiej wsadzić do lodówki już uformowane 🙂
Powodzenia!
czy zamiast oliwy mozna olej
Tak, można śmiało zastąpić 🙂
NAJLEPSZE!
Cieszę się, że smakują, zachęcam też do spróbowania innych przepisów 🙂
Rewelacja! Od kilku dni codziennie piekę, za każdym razem z innym nadzieniem. Pyszne!
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i jest chętnie modyfikowany różnymi farszami 🙂
Pozdrawiam!
właśnie zaczęłam robic mam nadzieję że wyjdą i będą smakować przepysznie
Świetne , na pewno wyprobuje