Przepis

przygotowywanie zaczynu
180 min
przygotowywanie zaczynu
Składniki na zaczyn: 200 g mąki pszennej chlebowej, 1 g (1/8 łyżeczki) suszonych drożdży i 200 ml letniej wody - mieszamy dokładnie. Przykrywamy i odstawiamy na 3-5 godz. w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien wyraźnie urosnąć,a na powierzchni pojawią się bąble i dziurki. Zaczyn można też przygotować wieczorem i wstawić szczelnie przykryty np. folią spożywczą do lodówki na ok. 8 godz.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu na bułki indyjskie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oraz papryki pokrojone w kostkę. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto na bułki.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na indyjskie bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnęcia na około 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.
formowanie
30 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na bułeczki indyjskie dzielimy na 8 części, formujemy koła i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 30 min.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5. Podrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczamy dłonią. Boki bułeczek zakładamy do środka tak, by na siebie zachodziły. Układamy na oprószonym mąką blacie kuchennym złożeniem do dołu i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki odwracamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tym razem złożenie powinno być u góry. Skrapiamy bułeczki wodą, ewentualnie mlekiem i posypujemy czarnuszką oraz sezamem. Indyjskie bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 min. Następnie obniżamy temperaurę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 min. lub do wypieczenia na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 19 marca 2025 o 17:29

    Upiekłam na razie bułeczki indyjskie z mąki MK Gold Bread Mix wg procedury stosowanej przy tej mące. Dziś wzięłam się za Wasz przepis, czyli bułeczki z mąki pszennej.
    I widzę w tym przepisie pewne niejasności.
    1. Całkowity czas podany w przepisie – 6 godzin 10 minut, w tym czas wyrastania – 2 godziny. Otóż nie. Czas pierwszego wyrastania to 1-1,5 godz., potem 30 min. po uformowaniu kółek, i potem jeszcze 1 godz. drugiego wyrastania – razem CZAS WYRASTANIA CIASTA to 2,5-3 godziny.
    Z kolei WYRASTANIE ZACZYNU ma trwać 3-5 godzin, czyli razem może być nawet 8 godzin. Plus wyrabianie ciasta. No to całkowity czas jaki trzeba przeznaczyć na te bułeczki to będzie z 9 godzin.
    2. Składniki. Wśród składników podany jest zaczyn, który NIE JEST SKŁADNIKIEM, tylko pierwszym etapem robienia bułek. Tego zaczynu ma być 400 g. No i mniej kumate osoby mogą zacząć się zastanawiać, skąd wziąć ten zaczyn. Dalej jest podana mąka – 400 g. I znów niejasność – czy tej mąki ma być W SUMIE 400 g czy 200g na zaczyn a potem jeszcze 400g.
    Innym składnikiem jest woda – mamy jej w składnikach 220ml, ale do zaczynu dajemy 200. Pomyłka czy też pozostałe 20ml dodajemy później?
    W składnikach jest też podany sezam i czarnuszka. Czy one są TYLKO do posypania bułeczek, czy również do środka ciasta? Jeśli tylko do posypania, to powinny być wymienione osobno, z informacją na co mają być przeznaczone.
    Tyle moich uwag. W tej chwili moje ciasto przechodzi pierwsze wyrastanie w najcieplejszym miejscu w domu. Zobaczę jaki będzie efekt 🙂
    Pozdrawiam

    • Małgosia 19 marca 2025 o 19:25

      My zakładamy, że nasi czytelnicy sobie poradzą z tym zaczynem – jest on składnikiem ciasta właściwego, ale należy go przygotować ze składników podanych w pierwszym kroku. Pozostałe składniki dodajemy w kolejnym etapie. Wodę oczywiście dolewamy stopniowo, jak przy każdym przepisie uwzględniając jakość mąki i nasze umiejętności.
      Czas dojrzewania zaczynu nie jest wliczony w czas wyrastania, ale rzeczywiście umknął nam jeden czas wyrastania bułek tak więc mamy 2,5h całkowitego wyrastania CIASTA. Chciałabym jednak zaznaczyć, że nie należy podanych czasów wyrastania traktować jako absolutny wymóg. W zależności od warunków i składników czas zawsze będzie się nieco różnił. Przepis to tylko ogólne ramy, kluczowa za to jest właściwa obserwacja ciasta.
      Sezamem i czarnuszką posypujemy bułeczki, ale jeśli ktoś ma ochotę, może dodać je także do ciasta. Nie zmieni to procedury przygotowania ani proporcji.

  • Justyna 3 stycznia 2025 o 12:36

    w przepisie najpierw w składnikach jest podane 5g drożdzy instatnt, a później w przepisue tylko 1g.
    to ile ich użyć? i jak to przeliczyć na drożdże świeże?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej