Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy przyprawę curry, sól i aktywny zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą/olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Po godzinie składamy ciasto w misie biorąc je od dołu do góry z 4 stron. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie znów składamy ciasto i zostawiamy na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które delikatnie spłaszczamy i kładziemy w odstępach na tacy lub blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 1,5 h. Wyrośnięte pity skrapiamy oliwą i grillujemy lub pieczemy.
pieczenie
pieczenie
4. WERSJA GRILL: pity kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. WERSJA PIEKARNIK: pity wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe pity przekrawamy i faszerujemy ulubionymi dodatkami.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 42 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 12 min