Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, solą i wybraną przyprawą. Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może się kleić do rąk.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miseczkę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Przyszłe chlebki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
grillowanie
grillowanie
4. Grilla rozpalamy. Wyrośnięte pity smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany ruszt. Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 46 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 16 min