Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Ser feta kruszymy i dodajemy do mąki razem z posiekaną (lub porwaną) drobno miętą. Do składników dodajemy też sól oraz drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto powinno być elastyczne, wtedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
formowanie
20 min
formowanie
3. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy na 6-8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Przykrywamy i odstawiamy złączeniem ku dołowi na 20 minut do napuszenia.
grillowanie
15 min
grillowanie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i opiekamy na średnio rozgrzanym frillu z obu stron przez kilka minut. Bułeczki można też upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut lub na zwykłej patelni.
smakowanie
smakowanie
5. Dajemy bułeczkom ostygnąć, zanim zaczniemy je kroić.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej