Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Ser feta kruszymy i dodajemy do mąki razem z posiekaną (lub porwaną) drobno miętą. Do składników dodajemy też sól, cukier oraz drożdże. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 8 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 okrągłych bułeczek, które kładziemy na ściereczce/tacy złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
grillowanie
grillowanie
5. Rozgrzewamy grilla (u mnie elektryczny) lub piekarnik. Bułeczki smarujemy z dwóch stron oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt (lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200stopni). Bułeczki grillujemy z dwóch stron po ok. 8 minut lub pieczemy w piekarniku 16 minut. W trakcie grillowania pilnujemy, aby bułki się za bardzo nie przypiekły.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 1 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 16 min