Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. W misce mieszamy mąkę pszenną z drożdżami instant i cukrem. Stopniowo dolewamy 300ml letniego mleka oraz dosypujemy sól. Zarabiamy krótko strzępiaste ciasto i dodajemy olej rzepakowy. Wyrabiamy energicznie do uzyskania elastycznego, gładkiego i miękkiego ciasta na zawijane bułki na grill, które nie będzie się kleiło do dłoni.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na zawijane bułki na grill przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
10 min
formowanie
3. Ciasto na zawijane bułki na grill dzielimy na 6-8 części w zależności od tego, jak duże bułeczki chcemy przygotować. Każdą z nich wałkujemy na cienki podłużny placek. Radełkiem lub nożem do pizzy nacinamy gęsto połowę jak pokazano na zdjęciu. Rolujemy.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4.Uformowane bułki odstawiamy do wyrośnięcia w cieple na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte zwijane bułki na grill smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut, na rumiano.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej