Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami i solą. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, aby płyn był letni. Wlewamy stopniowo wodę z mlekiem oraz oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Ciasto wkładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

przygotowanie farszu
5 min
przygotowanie farszu

3. W misie mieszamy ser typu capri z drobno pokrojoną mozzarellą, dodajemy ulubione przyprawy lub zioła i lepimy 7 kulek z farszu.

porcjowanie
1 min
porcjowanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.

Nadziewanie
5 min
Nadziewanie

5. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Na środku placka kładziemy serowy farsz, boki ciasta zwijamy ku środkowi tworząc sakiewkę.

Przygotowanie do grillowania
5 min
Przygotowanie do grillowania

6. Nadziane placuszki spłaszczamy ręką i wałkujemy ponownie na płaski placek. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane chaczapuri kładziemy na blasze/tacy. W tym czasie rozgrzewamy grilla.

grillowanie
8 min
grillowanie

7. Chlebki kładziemy na ruszcie. Chaczapuri grillujemy przez ok. 4 minuty, następnie przekładamy chlebki na drugą stronę i grillujemy jeszcze 4 minuty (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba, bo np. grill był za słabo rozpalony). Gotowe chlebki smarujemy Vege Pajdą, podajemy na ciepło lub na zimno.

Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej