Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami i solą. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, aby płyn był letni. Wlewamy stopniowo wodę z mlekiem oraz oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Wkładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. W misie mieszamy ser typu capri z drobno pokrojoną mozzarellą, dodajemy ulubione przyprawy lub zioła i lepimy 7 kulek z farszu. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Na środku placka kładziemy serowy farsz, boki ciasta zwijamy ku środkowi tworząc sakiewkę, którą spłaszczamy ręką i wałkujemy ponownie na płaski placek. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane chaczapuri kładziemy na blasze/tacy. W tym czasie rozgrzewamy grilla.
grillowanie
grillowanie
4.Chlebki smarujemy oliwą z jednej strony i kładziemy je na ruszcie. Chaczapuri grillujemy przez ok. 4 minuty, w tym czasie smarujemy je oliwą z drugiej strony. Następnie przekładamy chlebki na drugą stronę i grillujemy jeszcze 4 minuty (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba, bo np. grill był za słabo rozpalony). Gotowe chlebki podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 38 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 8 min