Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla
Przed nami długo wyczekiwana majówka, która prawdopodobnie będzie dla wielu z Was również otwarciem sezonu na grillowanie. Ja również planuję dziś grillować, dlatego specjalnie z tej okazji postanowiłam przygotować przepis na przepyszne chlebki.
Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla pojawiły się już na blogu w dwóch formach, jako płaskie placki z patelni z farszem serowym oraz pieczone chaczapuri z jajkiem. Tym razem postanowiłam zmodyfikować przepis na płaskie chlebki, ale zamiast patelni, położyć je na ruszcie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!
Wszystkim życzę udanej majówki i pięknej pogody 🙂
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka– w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Jeśli masz dodatkowe pytania o pieczenia chleba – zadaj proszę w komentarzu.
A jeśli daję świeże drożdże to ile i czy proces wyrabiania ciasta jest taki sam?
Wszystko tak samo, tylko ze śeieżych drożdży trzeba zrobić zaczyn. Dałabym 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki.
Kocham Chaczapuri ale sama nigdy nie próbowałam. Muszę spróbować. Mam nadzieje ze sie uda i będa takie jak Twoje.
Warto spróbować 🙂
oczywiście 5 gwiazdek 😉
Wypróbowałam przepis, upiekłam chlebki na grillu tradycyjnym, do środka włożyłam ser feta, przepyszne!!! dzieciaki zajadały się chlebkami z apetytem!!
super pomysł 😉
Bardzo się cieszę, że chlebki zasmakowały 🙂