Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę. W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy wcześniej zaczyn drożdżowy. Jeśli używamy suszonych drożdży - dodajemy je do mąki razem z solą, cukrem i jajkiem. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż uzyskamy elastyczną kulę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na bułeczki zostawiamy pod przykryciem w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. W przypadku wersji nocnej przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed formowaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

formowanie
2 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części/kulek.

formowanie
4 min
formowanie

4. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi, układając ja złączeniem ku dołowi i podwijając ciasto pod siebie.

formowanie
4 min
formowanie

5. W przypadku wersji odrywanej formujemy kulki lub podłużne bułeczki zbierając boki ciasta ku środkowi.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie nacinamy je poziomo robiąc 3 pasemka ostrym nożem i smarujemy przed pieczeniem białkiem.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

7. W przypadku bułeczek formowanych nacinamy je delikatnie nożem robiąc przedziałki przez środek każdej bułeczki i smarujemy je z wierzchu białkiem.

pieczenie
25 min
pieczenie

8. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki formowane pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Bułeczki odrywane w keksówce pieczemy również metodą góra-dół przez 25 minut, lub do momentu zarumienienia.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej