Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w plastry pieczarki. Łączymy je z koncentratem, serem (zostawiamy garść na wierzch) i przyprawami.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich robimy kuleczkę, spłaszczamy ją, na środku wykładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy boki ku środkowi i tak uformowane bułeczki układamy ciasno w posmarowanym tłuszczu naczyniu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut. Następnie posypujemy z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej