Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w plastry pieczarki. Łączymy je z koncentratem, serem (zostawiamy garść na wierzch) i przyprawami.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich robimy kuleczkę, spłaszczamy ją, na środku wykładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy boki ku środkowi i tak uformowane bułeczki układamy ciasno w posmarowanym tłuszczu naczyniu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut. Następnie posypujemy z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min