Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, drożdże sól. W jednym rondlu topimy masło i dodajemy je do suchych składników. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy i wyrabiamy ciasto 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Układamy bułeczki ciasno w okrągłej formie (posmarowanej masłem) i przykrywamy na 30 minut.

smarowanie wierzchu
5 min
smarowanie wierzchu

5. Wyrośnięte bułeczki posypujemy płatkami owsianymi.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pieczemy bułeczki przez 30 minut, aż będą rumiane.

Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej