Zauważyłam, że czytelnicy początkujący w temacie wypieku bułek mają często problem z tym, że w trakcie wyrastania rozjeżdżają im się na boki. Przez to wychodzą po upieczeniu płaskie lub stykają się dodatkowo ze sobą. Często to wina źle odmierzonych proporcji i np. luźnego ciasta albo dodania zbyt dużej ilości drożdży.
Jeśli obawiacie się wyglądu swoich bułek, mam propozycję, aby upiec je w przytulonej wersji. Uformowane bułeczki układamy w formie obok siebie w ten sposób je pieczemy.
Upieczone i złączone bułki stawiamy na stole, a domownicy mogą je dowolnie odrywać 🙂
Dodatkowo do ciasta przemyciłam płatki owsiane, idealne bułeczki śniadaniowe!
Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeśli tak to w jakiej ilości dodać świeże?
Jak najbardziej można zastosować drożdże świeże. Zawsze stosujemy przelicznik x2, czyli w tym przypadku będzie to ok 14-15g. Należy jednak pamiętać o przygotowaniu rozczynu drożdży świeżych przed dodaniem do ciasta.
Witam, jakie powinno być mleko tzn. ile zawierać tłuszczu
Jest to kwestia dowolna ile tłuszczu, a mleko wybrałam krowie, ale może być i kokosowe lub kozie i też bułeczki wyjdą jak należy.
Czy przepis wyjdzie na mące orkiszowej (też typ 650)?
Tak, mąkę orkiszową jasną można zamieniać z mąką pszenną, proporcje się nie zmieniają.
A jaka jest wielkośc tortownicy?
Ok. 23-25 cm