Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, drożdże sól. W jednym rondlu topimy masło i dodajemy je do suchych składników. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę. Układamy je ciasno w okrągłej formie (posmarowanej masłem) i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej