Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną chlebową. Dodajemy ziarna słonecznika, sól oraz suszoną bazylię. Jeśli chcemy, możemy użyć świeżej bazylii. W takim przypadku dodajemy około 2 łyżek posiekanych listków. Stopniowo wlewamy sok pomidorowy oraz oliwę.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Zagniatamy elastyczne ciasto przypominające ciasto pierogowe.
dzielenie ciasta
2 min
dzielenie ciasta
3. Ciasto na pomidorowe podpłomyki dzielimy na 8 części. Ciasto możemy też podzielić na mniej części, dzięki czemu uzyskamy większe podpłomyki.
wałkowanie ciasta
10 min
wałkowanie ciasta
4. Każdą porcję ciasta na pomidorowe podpłomyki wałkujemy na oprószonym maką blacie tak cienko, jak pozwalają na to dodane ziarna słonecznika.
smażenie
5 min
smażenie
5. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy podpłomyki przez 1-2 minuty z obu stron. Smażony pomidorowy podpłomyk może mieć ciemne plamy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej