Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. 1. Na patelnię wrzucamy szpinak, czekamy aż się rozmrozi (ok. 4 minuty), następnie dodajemy posiekany czosnek i sos sojowy, podsmażamy jeszcze 3 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ziarenka, sól. Wlewamy stopniowo letnia wodę i zagniatamy powoli ciasto, jedynie do połączenia składników i osiągnięcia elastycznej kuli.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
smażenie
smażenie
4. Tak przygotowane podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można skropić olejem) i smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 34 min
Czas wyrastania: 16 min
Czas wypieku: 18 min