Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę, letnią wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie w ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem: natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy go przygotowaną ziołowo-czosnkową pastą.
formowanie
formowanie
5. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich składamy na pół, układamy ciasno w keksówce wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Chlebek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
7. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chlebek podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min