Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę, letnią wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygotowywanie nadzienia
4 min
przygotowywanie nadzienia

3. W tym czasie w ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem: natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

formowanie
2 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy go przygotowaną ziołowo-czosnkową pastą.

formowanie
2 min
formowanie

5. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich składamy na pół, układamy ciasno w keksówce wyłożonej pergaminem.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Chlebek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia.

pieczenie
25 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej