Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżeczkę tymianku, drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę i układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod ściereczką na 25 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Środek każdej bułeczki rozpłaszczamy dnem szklanki/kieliszka. Na środku kładziemy ulubione dodatki. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min