Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i cukier. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do suchych składników, razem z posiekanym drobno tymiankiem. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, ale będzie kleiło się do rąk. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch godzinach przerzucamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy formując okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto można naciąć ostrym nożem według uznania. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej