Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i cukier. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do suchych składników, razem z posiekanym drobno tymiankiem. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, ale będzie kleiło się do rąk. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch godzinach przerzucamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy formując okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto można naciąć ostrym nożem według uznania. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min