Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kuskus, drożdże, sól, posiekaną w kosteczkę cukinię, posiekane chilli. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kształtne bułeczki i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut, aż się zarumienią.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min