Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy.
Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy.
mąka pszenna typ 650 600 g
sól 0,25 łyżeczki
woda lub mleko 100 ml
topionego masła 50 g
jajko 1 szt.
suszonych drożdży instant 5 g
cukru 20 g
miękkie banany 2 szt.
banan (wierzch) 1 szt.
2 godz. 10 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut.
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 190 stopniach.
Chlebek wyszedł przepyszny, mięciutki, delikatny smak banana, lekko słodki. Niebo w gębie 🙂 szkoda że nie można wstawić zdjęcia bo wyszedł przepiękny.
Czy można zamiast drożdży użyć zakwasu?
A jeśli tak to w jakich proporcjach?
Takie modyfikacje nie bardzo wchodzą w grę, zmienia się absolutnie wszystko, ale na blogu są przepisy na chleby na zakwasie z bananami:
https://smakowitychleb.pl/chleb-razowy-ziarnami-bananami/
https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-bananami-cynamonem/
Smakowitych wypieków 🙂