Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min