Przepis

wyrabianie
wyrabianie

1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.

drugie wyrastanie
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut.

pieczenie
pieczenie

4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 190 stopniach.

Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej