Przepis

wyrabianie
wyrabianie

1. Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem, dodajemy topione masło i jajko, mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże, bananową miksturę, cukier. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na chleb bananowy zostawiamy w misie w ciepłym miejscu na 45 minut.

drugie wyrastanie
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto na chleb przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy paskami banana. Przykrywamy na 45 minut i drugie wyrastanie.

pieczenie
pieczenie

4. Wyrośnięte ciasto na chleb bananowy wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą \\\"góra-dół\\\" przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej