Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Banany zgniatamy widelcem. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże, banany. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła oraz kawałeczkach czekolady i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się dobrze połączą, a ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
formowanie2
formowanie2
3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z trzech kawałków formujemy długie wałeczki i zaplatamy chałkę jak warkocz. Czwartą część dzielimy na 3 części i robimy z nich mniejsze wałeczki, również zaplatamy na warkocz.
formowanie
2 min
formowanie
4. Na środku wierzchu większej chałki umieszczamy wałeczek lub np. rączkę drewnianej łyżki w taki sposób, aby zrobić w niej delikatne wgłębienie. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i umieszczamy mniejszą chałkę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Złączone warkocze przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chałkę z wierzchu smarujemy białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 25 minut, aż chałka będzie rumiana.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej