Co powiecie na pachnącą chałkę z budyniem? Ten smak ucieszy małych i dużych wielbicieli słodkiego pieczywa!
Zobaczcie wskazówki krok po kroku, które na pewno zachęcą Was do upieczenia własnej chałki z budyniem 🙂
mąka pszenna typ 550 500 g
świeże drożdże 30 g
masło 85 g
cukier 85 g
letnie mleko 515 ml
jajko 2 szt.
sól 0,5 łyżeczka
budyń śmietankowy 40 g
mąka pszenna typ 450 35 g
żółtko 1 szt.
2 godz.
Czas całkowity
1 godz. 15 min.
Czas wyrastania
30 min.
Czas wypieku
1. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jedynie 350 ml mleka. Budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W rondelku rozpuszczamy 25 g masła. Łączymy rozpuszczone masło z 35 g mąki pszennej typ 450 oraz 25 g cukru i mieszamy. Tak powstałe ciasto na kruszonkę przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki.
3. Drożdże rozkruszamy, zalewamy 30 ml letniego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do dużej misy wlewamy rozczyn, dodajemy jajka, resztę mleka, miękkie masło oraz cukier i wyrabiamy mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i wyrabiamy przez 5 minut. Przekładamy ciasto na blat / stolnicę i zagniatamy jeszcze kilka minut.
4. Misę oprószamy mąką, wkładamy kulę ciasta, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 45 minut.
5. Ciasto dzielimy na 6 porcji. Każdą część wałkujemy na podłużny pasek o podobnej wielkości (widoczny na zdjęciu), smarujemy odrobiną budyniu i rolujemy w takim sposób, aby przykryć budyń. Czynność powtarzamy kolejne 5 razy. Z wałeczków lepimy chałki. Zaplatamy warkocz z 3 wałków, dociskając jego końce.
6. Dwie chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
7. Chałki smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami. Posmarowane żółtkiem chałki posypujemy kruszonką.
9. Chałki pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni, przez 30 minut.
Podana ilość mleka 515ml/500g mąki typ 550 jest totalną pomyłką 🤯
Piekę w domu bułki, chleby (na własnym zakwasie)
Nie da się uzyskać ciasta do wyrabiania na stolnicy mieszając mleko i mąkę 1/1
Zawsze wyjdzie „paćka”
Przy tej ilości mleka potrzeba min!!!
800-900g mąki
Więc albo jest błąd w tym przepisie albo komentarze że jest SUPER są z …kosmosu 😡
Przeczytałem raz jeszcze…
Przepis moim zdaniem jest nieczytelny przy podawaniu sķładników na całość🤯
TRZEBA podać że ilości należy zmniejszyć robiąc budyń… itd
Ja korzystam z gotowego budyniu i dlatego to mi nie grało🤯
Po odjęciu mleka na budyń ciasto będzie OK👍
Pozdrawiam😉
W treści przepisu podane są szczegóły podziału płynu na poszczególne etapy. Zapamiętam Pana uwagi na przyszłość 🙂
Podaną ilość mleka dzielimy na budyń i ciasto. Chałka z tych proporcji jest pyszna, polecam!
Składniki są nieczytelne wszystko źle wyszło A robiłam ten wypiek ze 100 razy. Po co te modyfikacje prosilabym o poprawienie tak jak było dawniej bo nie idzie się połapać w tym przepisie. Jestem w trakcie robienia i wątpię by wyszło….
Proszę na spokojnie przejrzeć wszystkie składniki i prześledzić kolejne kroki. W samym przepisie nic nie uległo zmianie (zmniejszyliśmy tylko nieco ilość soli). Zmieniliśmy tylko nieco szatę graficzną samego wpisu.
Witam, robię chałkę z tego przepisu od dawna i jest rewelacyjna. Ale przepis został odświeżony i nie zgadzają mi się składniki. 515 ml mleka? I nie mam pewności czy ilość masła się zgadza? Proszę o sprostowanie ponieważ moja rodzina nie przeżyje bez tej chałki.
Wszystko jest w porządku. Ilości mleka do ciasta i do przygotowania budyniu zostały połączone w jedną pozycję.
Witam ponownie, moje szare komórki wróciły z urlopu i już wiem że to chodzi o kruszonkę. Ja kruszonkę zawsze robię z miękkiego masła. Pozdrawiam Halina
Cieszę się, że sprawa jasna. Przyjemnych wypieków 🙂
Witam , nie rozumię punktu 2 w opisie, ( W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, łączymy z mąką oraz cukrem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki). Ile mąki i kiedy ją wyjąć i do czego dodać. Moje szare komórki chyba są na urlopie. Bardzo proszę o odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam. Halina
Chałka wyszła super 🙂
Raczej nie jadam pieczywa z budyniem, zrobiłam dla dzieciaków i spróbowałam….no poprostu pycha 👌 jest delikatna, idealnie słodka, ten budyń pasuje fantastycznie 🥰uwielbiam
Fantastyczna! :)))
Proponowałabym dopisać w punkcie 2, że chodzi o kruszonkę.
Chciałam wypróbować ten przepis, ale nie wiem jaki typ mąki najlepiej się nadaje na chałkę. Nie chcę żeby się rozpadała, ani też była za twarda. Proszę o radę.
Polecam mąkę pszenną typ 650
Myślę, że 65ml mleka to chyba za mało jak na o,5 kg mąki???
Coś to chyba nie pasuje, może miało być 165ml????
Tak, miało być 165, już poprawiam, przy przenoszeniu przepisu na nowy blog musiał się wkraść chochlik.
W pierwszym komentarzu do przepisu jest mowa o 65ml mleka, natomiast w tym komentarzu o 165ml. Proszę o doprecyzowanie. Pozdrawiam
To są komentarze z 2012 roku, proszę zrobić jak w przepisie, czyli 165 ml mleka.
Witam , ale mam smaka na ta chalke tylko jedno pytanie mnie dręczy czy zamiast świeżych drożdży można użyć instant ? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie ?
Tak, dałabym 7 g suszonych drożdży instant 🙂
Proponuję zerknąć do działu z przepisami na chałki, bo są nowsze i ciekawsze receptury: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chalka/dowolny/dowolny/dowolny/
O dziękuję uprzejmie za szybką odpowiedź, zerknę na nowsze przepisy 😉
A jeszcze mi się przypomniała jedna kwestia – czy z instant robić rozczyn tak jak ze świeżych czy tylko połączyć make cukier i potem wlac masło i jajka ? Pozdrowionka
Instant dodajemy od razu do mąki, nie robimy zaczynu 🙂
upiekłam bez budyniu z tego przepisu, genialna, zapach masła unosił sie po całym domu podczas pieczenia 🙂
Na pewno będę wracać do tego przepisu. Ja pomieszałam pół na pół mąkę pszenną zwykłą z pszenną pełnoziarnistą. Pychotka ?
Super, przy takiej modyfikacji zazwyczaj potrzeba więcej wody, bo mąka pełnoziarnista absorbuje więcej płynu 🙂
Witam.
Chałka wyszła wyśmienita, a zapach faktycznie rozchodził się fantastyczny. Wszystko w przepisie jest perfekcyjnie podane. Pozdrawiam.
Miło mi to czytać. Pozdrawiam!
Pyszna, juz sam zapach ktory rozszedl sie po calej kuchni podczas pieczenia zapowiadal niezla uczte. Kruszonka przygotowana w ten sposob byla dla mnie czyms nowym, wiec bylam ciekawa jakie beda efekty – wysmienite.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że chałka się udała i smakowała. To prawda, jej zapach rozchodzący się po kuchni jest niesamowity i poprawia humor w listopadowy wieczór.
Pozdrawiam serdecznie.
zrobię ją niebawem mniam:))
Naprawdę warto 🙂
znakomita chałka, jedna z najlepszych jakie jadłam!
pyszne maślane ciasto wypełnione budyniem – bajka 🙂
ps w przepisie wkradły się chyba dwa małe błędy: 1) żółtko w składnikach pojawia się dwukrotnie, 2) w składnikach podane jest 65 ml mleka, a w przepisie 30 ml (ostatecznie dałam 60 ml). ale to drobnostki, bo i tak chałka wyszła idealna 🙂
Cieszę się, że chałka udana.
Dziękuje za cynk w sprawie błędów. W rzeczywistości chodziło o to, że robimy rozczyn z 30 ml mleka, a łącząc go z innymi składnikami dodajemy kolejne 30. Z żółtkiem się pomyliłam, że pojawiło się dwa razy, a zostało wymienione z myślą o posmarowaniu wierzchu chałki.
Pozdrawiam 🙂
dzięki za odpowiedź. w każdym razie drożdzę rozpuszczone w 60 ml mleka też zapracują:)
i dziękuję za dodanie zdjęcia:)
pozdrawiam!