Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

2. Dodajemy topione masło, jajko, cukier i mieszamy.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

3. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i pokrojonymi daktylami (kilka zostawiamy do dekoracji) - krótko mieszamy do połączenia składników.

przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu

4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasta, wierzch wyrównujemy i dekorujemy daktylami.

pieczenie
45 min
pieczenie

5. Chlebek pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej