Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Od dużej misy wsypujemy płatki owsiane, mąkę pszenną razową, mąkę pszenną (można przesiać), cukier trzcinowy, łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku oraz bakalie. Składniki mieszamy drewnianą łyżką. Do drugiej miseczki/dzbanuszka wlewamy mleko, olej, ekstrakt z wanilii (nie mylić z esencją waniliową) i wbijamy 2 jajka. Całość roztrzepujemy trzepaczką. Mokre składniki przelewamy do misy z suchymi i delikatnie łyżą (lub krótko mikserem), mieszamy wszystko krótko (inaczej będzie zakalec) do połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
2. Formę keksówkę (u mnie 12x22 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy płatkami owsianymi lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
pieczenie
pieczenie
3. Keksówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek, jeśli będzie suchy - chlebek jest gotowy, jeśli nie - dopiekamy jeszcze kilka minut. Upieczony chlebek chwilę studzimy na kuchennej kratce. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 45 min
Czas wyrastania: 5 min
Czas wypieku: 40 min