Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodajemy jajko, powoli dolewamy maślankę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy podłużny chleb, którego wierzch nacinamy na krzyż.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy z wierzchu maślanką, pieczemy metodą góra-dół 30 minut, następnie smarujemy w miejscu krzyża jeszcze raz maślanką i posypujemy sezamem, pieczemy jeszcze 5 minut. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.25 z 4 ocen
Czas całkowity: 55 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 40 min