Przepis

mieszanie składników
4 min
mieszanie składników

1. W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodajemy jajko, powoli dolewamy maślankę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.

formowanie
3 min
formowanie

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy podłużny lub okrągły chleb, którego wierzch nacinamy na krzyż.

pieczenie
35 min
pieczenie

3. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy z wierzchu maślanką, pieczemy metodą góra-dół 30 minut, następnie smarujemy w miejscu krzyża jeszcze raz maślanką i posypujemy ziarnami, pieczemy jeszcze 5 minut. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej