Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok. Do miski przekładamy odsączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.

dodawanie składników
2 min
dodawanie składników

2. Następnie dodajemy rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

3. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na chlebek cukiniowy do połączenia.

wyrabianie
wyrabianie

4. Do ciasta na chlebek cukiniowy dodajemy mleko i ponownie krótko mieszamy.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Wyrobione ciasto na chlebek cukiniowy przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na chlebek cukiniowy powinno sięgać do 3/4 formy.

studzenie
studzenie

6. Chlebek cukiniowy pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli tak - chlebekcukiniowy jest upieczony. Wyciągamy go z piekarnika i z formy, studzimy przed podaniem.

Ocena czytelników: 3 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 18 lipca 2021 o 21:35
    Ocena:

    Czyżby tylko mi ten przepis nie wyszedł? Prawie dwie szklanki mąki to strasznie dużo, łyżeczka sody na jedną keksówkę też. Podzieliłam ciasto na dwie porcje i do każdej dałam inne dodatki – do jednej za radą Grażyny tymianek, czosnek i prażony słonecznik, do drugiej sery feta i grana padano. Chlebek nie tylko wyszedł zły – on był kompletnie niejadalny, wylądował w śmietniku, a nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia.
    Na innej stronie znalazłam nieco zmodyfikowany przepis – tylko szklanka mąki, dodatkowe jajko i 100ml mleka, a zamiast sody proszek do pieczenia. Dodatki dałam te same, wyszło genialnie, zwłaszcza wersja z serami.

    • Małgosia 26 lipca 2021 o 11:23

      Droga Anno, bardzo mi przykro, że nie udało się uratować chleba. Istotnie ma on dość zwartą konsystencję więc jeśli wolisz delikatniejsze wypieki, warto zmniejszyć ilość mąki na własną rękę, szczególnie jeśli planujemy wzbogacić przepis o dodatki. Będę wdzięczna za podpowiedź, co nie odpowiadało Ci w przepisie. W niedługim czasie będę brała na warsztat ten chlebek i chętnie wezmę Twoje sugestie pod uwagę.
      Pozdrawiam serdecznie, Małgosia.

    • Anna 29 lipca 2021 o 13:24

      To chyba była przede wszystkim kwestia sody. Do tej pory nie przeszkadzała mi w wypiekach, ale tu była bardzo mocno wyczuwalna.

      • Małgosia 29 lipca 2021 o 14:01

        Mam pewne przypuszczenia, będę sprawdzać ten przepis. Jeśli chlebek nie wyrósł odpowiednio lub powstało coś na kształt zakalca to rzeczywiście soda mogła być drażniąca bo zamiast spulchnić ciasto i się „ulotnić” została w środku.

  • Ania 9 października 2020 o 16:28

    Zrobiłam z mąki gryczanej, wyszło super ?

  • Paulina 8 listopada 2018 o 17:10

    Czy mąkę pszenną można zastąpić maka np kukurydziana albo ryżowa chodzi o to żeby był bezglutenowy?

  • Magda 1 października 2017 o 11:46

    Czy w tym przepisie nie brakuje jakiegos plynu, np mleka? Ciasto wyszlo tak geste ze nie dalo sie wymieszac, dodalam kolejne jajko i nie wiem, co z tego wyjdzie ?

    • Tosia 2 października 2017 o 11:38

      Wszystko jest ok, już dużo osób go piekło i chlebek wychodził. Ciasto jest specyficzne, bo to „chlebek”, keks, a nie jak na prawdziwy chleb.
      Udało się? 🙂

  • Dorota Wyszynska 1 września 2017 o 20:25

    Zrobiłam & Ja! Wyszło rewelacyjnie & mega smacznie…. troche zamieniłam, ale ja juz tak mam. Użyłam maki orkiszowej, zamiast cukru dodalam łyżkę miodu & garść orzechów….. Dziekuje za świetny pomysł na wykorzystanie cukinii….

  • Sylwia 25 sierpnia 2017 o 09:49

    Dzień dobry,
    a czy cukier jest konieczny? Staram się go unikać 🙂
    Pozdrawiam,
    Sylwia

  • Paula 15 sierpnia 2017 o 20:36

    Chlebek rewelacyjny;) przepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb, maka ryżowa i ziemniaczana(bez glutenu) i nie dałam cukru tylko „kapkę” miodu. Rewelka dla bezglutenowców!!

  • Kataryna 10 czerwca 2017 o 02:44
    Ocena:

    Wiele razy już piekłam z tego przepisu, zawsze w wersji zasugerowanej przez Grażynę (czosnek, zioła, słonecznik) i w formie na mufinki, dzisiaj dodałam ogromny pąk szczypiorku, więc będzie jeszcze bardziej zielono. 🙂 Przeglądając przepisy na chleb z burakami przyszło mi do głowy, żeby zastąpić cukinię burakami…. z taką ilością kolor byłby piorunujący! Muszę spróbować następnym razem, dam znać, jak wyszło.

  • Angelika 26 października 2016 o 17:31

    Czy taki chleb można zamrozić? Czy w ogóle chlebki własnej roboty można mrozić ? 🙂

  • Magdalena 26 czerwca 2016 o 10:05
    Ocena:

    Dziękuję za przepis. Chlebek robiłam pierwszy raz w nowym piekarniku elektrycznym (grzanie góra dół). Wyszedł piękny, dopieczony, wyrośnięty. Smak rewelacyjny. Dodałam tylko trochę większą ilość składników, bo miałam więcej cukinii. Zamiast sody dałam proszek do pieczenia. A cukier dałam trzcinowy brązowy. I mąki też nie miałam pszennej typ 650 ani 750, więc wymieszałam i dałam połowę mąki typ 450 (zwykłej, tortowej) i połowę mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000). Tyle kombinacji a i tak, że udał się pięknie ten chlebek.

  • natalia 14 kwietnia 2015 o 15:26

    witam 🙂 czy moge zastąpic oliwe stopionym masełkiem???

    • Tosia 14 kwietnia 2015 o 18:59

      Dzień dobry 🙂
      Tak, oliwę można śmiało zastąpić topionym masłem albo olejem roślinnym.
      Z perspektywy czasu mogę też podpowiedzieć, że przepis ma już kilka lat i teraz chlebek upiekłabym trochę inaczej, mianowicie zmniejszyłabym ilość cukru przynajmniej o połowę. Można też go zastąpić cukrem trzcinowym, będzie zdrowiej 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      • Renata 16 kwietnia 2015 o 12:36
        Ocena:

        tak, ja tez piekę bez tej ilosci cukru. Kiedy zrobiłam wg przepisu, to wyszlo ciasto – tak słodko bylo:)

      • Jola 20 lutego 2019 o 20:45

        Dzień dobry. W komentarzach kilka razy pojawia się cukier, ja nie widzę go w przepisie. .. ile powinno go być?

        • Tosia 22 lutego 2019 o 18:06

          Przepis przerobiłam i zrezygnowałam z dodatku cukru, aby nie był taki słodki, dlatego teraz go w recepturze nie ma 🙂

      • Jola 20 lutego 2019 o 20:46

        Dzień dobry. W komentarzach kilka razy pojawia się cukier, ja nie widzę go w przepisie. .. ile powinno go być?

  • Justyna 30 sierpnia 2014 o 12:53

    No niestety u mnie pudło….Zrobiłam jak przepis „kazał” i owszem, chlebek jest równie ładny jak na zdjęciu ale smak ma tragiczny – głównie czuć sodę. Cukinii nie czuć wcale. No i po 45 min miałam w środku błotko 🙁

    • Tosia 31 sierpnia 2014 o 09:35

      Niektórym przeszkadza smak sody oczyszczonej, w takich wypadkach można ją zastąpić proszkiem do pieczenia.
      Jeśli chodzi o zakalec, to już musiałabym wiedzieć co dokładnie się działo po kolei. Być może ciasto zostało włożone do nierozgrzanego piekarnika, albo składniki może nie zostały pomieszane dokładnie. Inna sprawa jest też taka, że piekarnik piekarnikowi nierówny, czasem trzeba zmodyfikować przepis na swoje potrzeby i skrócić czas pieczeni lub wydłużyć o kilka minut.

  • Tola 12 stycznia 2013 o 18:13

    bardzo dziękuję za informację i przepis ! 🙂
    zrobiłam chlebek, wyszedł cudny i pyszny .. następnym razem spróbuję, ale z proszkiem do pieczenia lub sodą, jest o niebo krócej, a chlebek będę na pewno piekła w przyszłości nie raz 😀
    pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję !!! 🙂

  • Tola 12 stycznia 2013 o 13:58

    wygląda super, bardzo chciałabym zrobić taki chlebek, mam tylko małe pytanie czy zamiast sody można np. dodać drożdży? (suchych lub świeżych), jeśli tak w jakich proporcjach? 🙂
    pozdrawiam

    • Tosia 12 stycznia 2013 o 15:10

      Witam.
      Chlebek ten powstał z myślą o tym, aby nie był pieczony na drożdżach. W przypadku transformacji przepisu zmieni się praktycznie wszystko. Czas przygotowania, wygląd wypieku, a nawet jego smak.
      Ale jeśli nadal Pani na tym zależy, to proponuję zrobić tak:
      1. Zamiast sody, do wyrabianego ciasta dać łyżeczkę suszonych drożdży.
      2. Dodać więcej mąki, przynajmniej o 100 gram.
      3. Ciasto na chleb drożdżowy nie wystarczy wymieszać, trzeba je wyrobić, po kilku minutach wyrabiania ręcznego lub mikserem, należy je przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
      4. Po wyrośnięciu ciasta, upiec chleb w 200 stopniach przez 10 minut, następnie w 180 przez 30 minut.
      Proszę dać znać, czy eksperyment wyszedł, jeśli się Pani zdecyduje. Pozdrawiam 🙂

  • Tomek 7 listopada 2012 o 23:16

    Dobry:)

    mój 3ci chleb w życiu… zrobiłem z pewną modyfikacją, użyłem mąki pełnoziarnistej orkiszowej, cukru trzcinowego i z oleju z pestek winogron. Musiałem piec dużo dłużej niż w przepisie.
    Pycha, ale słodki bardziej jak ciasto niż chleb. Wcinam choć jeszcze nie wystygł:) mniam mniam.
    Apropo, czy to prawda, że nie można jeść ciepłego chleba?

    • Tosia 8 listopada 2012 o 21:47

      Witam.
      Cieszę się, że chlebek wyszedł i smakował 🙂 Jeśli chodzi o czas pieczenia, to każdy piekarnik jest inny, mój zawsze dosyć szybko się nagrzewa.
      Ciepłego chleba i ciasta nie należy jeść na gorąco, ponieważ wpływa to źle na trawienie, dlatego mówi się, że od ciepłego ciasta rozboli brzuch. Być może jest to tylko legenda 🙂
      Pozdrawiam.

  • Marta 31 października 2012 o 19:25

    Przepraszam, pomyłka nie drożdży a cukru….

  • Marta 27 października 2012 o 10:49
    Ocena:

    Witam
    Piekłam go kilka razy ale dodałam tylko 5 dag drożdży bo dla mnie był za słodki, ale jest pyszny. Dzieki temu wykorzystałam cukinie która miałam na działce. Pozdrawiam

  • Magda 16 sierpnia 2012 o 12:38
    Ocena:

    Chlebek jest pyszny i prosty do zrobienia i można go upiec w prodiżu 😉 wychodzi tez pyszny jeśli zamiast mąki pszennej damy żytnią

    • Tosia 16 sierpnia 2012 o 17:55

      Świetny pomysł, można także pszenną chlebową zamienić na pełnoziarnistą, albo orkiszową. Wszelkie eksperymenty wskazane 🙂 Pozdrawiam.

  • Grażyna 12 sierpnia 2012 o 09:56
    Ocena:

    Jest na pewno delikatny ale ja dodałabym jeszcze jakieś zioła np.tymianek,trochę zmiażdżonego czosnku i ziarna słonecznika albo dyni (wcześniej tostowane na patelni)

    • Tosia 12 sierpnia 2012 o 11:07

      Oczywiście, można dodać różnego typu dodatki. Ja miałam ochotę na klasyczną wersję, szczególnie, że chlebek jest słodkawy, ale z ziołami na pewno wyszedłby pyszny 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej