Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok. Do miski wsypujemy dosączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.
mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
2. Następnie rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.
mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
3. Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia (ok. 1-2 minuty).
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem (powinno sięgać 3/4 wysokości formy).
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Chlebek pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawczamy, czy jest suchy - jeśli tak, chlebek jest upieczony. Wcyiągamy go z piekarnika i formy, studzimy przez podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej