Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok. Do miski wsypujemy dosączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Następnie rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.
mieszanie składników
mieszanie składników
3. Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia (ok. 1-2 minuty).
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem (powinno sięgać 3/4 wysokości formy).
pieczenie
pieczenie
5. Chlebek pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawczamy, czy jest suchy - jeśli tak, chlebek jest upieczony. Wcyiągamy go z piekarnika i formy, studzimy przez podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.33 z 6 ocen
Czas całkowity: 1 godz
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 50 min