Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok. Do miski przekładamy odsączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.

dodawanie składników
2 min
dodawanie składników

2. Następnie dodajemy rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

3. Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia.

wyrabianie
wyrabianie

4. Do ciasta dodajemy mleko i ponownie krótko mieszamy.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 formy.

studzenie
studzenie

6. Chlebek pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli tak - chlebek jest upieczony. Wyciągamy go z piekarnika i z formy, studzimy przed podaniem.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej