Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W małej miseczce zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw, aby zmiękły. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder i szczyptę soli, ponownie mieszając. Dodaj resztę składników łącznie z odsączonymi z wody rodzynkami i rozpocznij zagniatanie ciasta.
formowanie
5 min
formowanie
2. Gdy ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, obsyp stolnice/blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Odwróconą szklanką powycinaj kółka i układaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika.
pieczenie
pieczenie
3. Piecz przez ok. 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Karrma 2 stycznia 2015 o 10:28

    Zrobione, ale na sniadanie:) Super smak, szybkie do zrobienia. Napewno do powtórki 🙂

  • Mirka 12 września 2013 o 18:02

    Nie są złe te brytyjskie bułeczki, ale wolę polskie bułeczki. Jak to się mówi „jeden woli matkę, drugi córkę”, no i wypada spróbować jedzenia innych narodów. Także proszę nie kierować się moją opinią, tylko spróbować. Pozdrawiam.

  • Mirka 26 sierpnia 2013 o 20:00

    I tu też dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Mirka 22 sierpnia 2013 o 22:53

    I do tego przepisu też pytanie – jaka mąka?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej