Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pomieszaj w misce mąkę, proszek, sól i cukier. Dodaj masło, twaróg i szczypiorek. Całość wymieszaj ręką, żeby stworzyło konsystencję kruszonki. Weź do ręki drewnianą łyżkę. Zacznij dolewać mleko do mieszanki i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stworzy jednolitą, lepką konsystencję.
formowanie
formowanie
2. Oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ciasto również oprósz mąką z góry i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Wycinaj szklanką odwróconą do góry nogami koła i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z resztek powycinanego ciasta znowu uformuj masę i wycinaj dalej do wykorzystania całego ciasta.
pieczenie
pieczenie
3. Każde wycięte kółko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok.20 min aż zbrązowieją i urosną.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 20 min