Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pomieszaj w misce mąkę, proszek, sól i cukier. Dodaj masło, twaróg i szczypiorek. Całość wymieszaj ręką, żeby stworzyło konsystencję kruszonki. Weź do ręki drewnianą łyżkę. Zacznij dolewać mleko do mieszanki i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stworzy jednolitą, lepką konsystencję.
formowanie
5 min
formowanie
2. Oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ciasto również oprósz mąką z góry i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Wycinaj szklanką odwróconą do góry nogami koła i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z resztek powycinanego ciasta znowu uformuj masę i wycinaj dalej do wykorzystania całego ciasta.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Każde wycięte kółko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok.20 min aż zbrązowieją i urosną.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej