Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Podgrzewamy mleko z wodą, aby było letnie. Zimne masło siekamy tworząc wiórki i wrzucamy do misy. Powoli wlewając letni płyn mieszamy ze sobą składniki. Po połączeniu, przekładamy utworzone ciasto na oprószoną mąkę stolnicę.
formowanie
formowanie
2. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm. Z foremek wykrawamy serduszka (lub szklanką kółka). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi, pieczemy przez 15 minut. Przed podaniem studzimy krótką chwilę.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min