Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W małej miseczce zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw, aby zmiękły. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder i szczyptę soli, ponownie mieszając. Dodaj resztę składników łącznie z odsączonymi z wody rodzynkami i rozpocznij zagniatanie ciasta.
formowanie
formowanie
2. Gdy ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, obsyp stolnice/blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Odwróconą szklanką powycinaj kółka i układaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika.
pieczenie
pieczenie
3. Piecz przez ok. 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min