Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W małej miseczce zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw, aby zmiękły. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder i szczyptę soli, ponownie mieszając. Dodaj resztę składników łącznie z odsączonymi z wody rodzynkami i rozpocznij zagniatanie ciasta.
formowanie
5 min
formowanie
2. Gdy ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, obsyp stolnice/blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Odwróconą szklanką powycinaj kółka i układaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika.
pieczenie
pieczenie
3. Piecz przez ok. 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej