Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki przesiewamy do misy. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy sól oraz cukier. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do misy z suchymi składnikami wbijamy jajka. Wyrabiamy mikserem ciasto, wlewając na przemian mleko z rozpuszczonym masłem. Oba składniki dodajemy powoli, aby ciasto się ładnie wyrobiło. Po 5 minutach ciasto osiągnie formę kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po podwojeniu objętości tworzymy dwa wałeczki z ciasta. Każdy z nich dzielimy na 8 części. Z ciasta lepimy okrągłe bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kładziemy na nią połączone ze sobą symetrycznie bułeczki, które stworzą chlebek w kształcie serca (widoczne na zdjęciu). Ulepiony chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami tworzącymi chlebek i pieczemy przez 15-20 minut. Gotowy wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 20 min