Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże, sól, kminek i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie ciasto jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto ponownie na stolnicę. Oprósz je lekko mąką i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryj blaszkę z bułeczkami materiałową ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min