Chleb z samych ziaren
Chleb „zmieniający życie” opanował już wiele stron z przepisami kulinarnymi. Wszystko zaczęło się od cudownego bloga My New Roots, na którym blogerka prosto z Kopenhagi pokazuje, że zdrowemu podejściu do odżywiania mogą towarzyszyć apetyczne i zróżnicowane dania.
Nie wiem, czy chleb ten zmienił już czyjeś życie, ale zgadzam się z tym, że jest on cudowny. Nie zawiera nawet grama mąki, nie ma w sobie drożdży i nie rośnie na zakwasie. Chleb ten nie jest również pieczony z dodatkami spulchniającymi, nie znajdziecie w nim sody oczyszczonej, proszku do pieczenia.
Jest on za to pełen zdrowych ziaren i Waszych ulubionych bakalii (u mnie ziarna słonecznika, migdały, żurawina) , a wszystko dzięki magicznego składnikowi – nasionom babki płesznik lub zmielonego siemieniu lnianemu.
Babka płesznik, zwana też jako psyllium, to roślina ceniona za wysoką zawartość błonnika. Podobnie jak siemię lniane, zawiera substancje śluzowe, dzięki którym pod wpływem wody chleb pełen ziaren trzyma się w całości. Dzięki właściwościom pęczniejącym. Wszystko to sprawia, że ogranicza apetyt, a jedna kromka takiego wartościowego chleba jest naprawdę sycąca.
Wykonanie chleba jest niezwykle łatwe. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić na minimum 2 godziny, by nasiona wchłonęły płyny.
Pierwotnie w przepisie tym wykorzystano płatki owsiane. Wiem, że blog czyta wiele osób, które poszukują smacznych, sprawdzonych przepisów na wypieki bezglutenowe. Trudno dostać w sklepach ekologicznych bezglutenowe płatki owsiane, dlatego postanowiłam zmodyfikować ten przepis po swojemu i wypróbować także wersji tego chleba z płatkami ryżowymi. O dziwo zwróciłam uwagę, że w wersji bezglutenowej, płatki ryżowe potrzebują mniej wody niż owsiane (dlatego w przepisie podałam od 330 do 350 ml wody).
W wersji bezglutenowej chleb jest bardziej podatny na kruszenie, ale przy zachowaniu odpowiednich proporcji powinien się udać. Dobry chleb życia powinien dać się kroić niczym keks.
Na koniec chciałam dodać, że chleb pełen nasion jest naprawdę smaczny, jeśli lubicie owsiankę i granolę to na pewno Wam zasmakuje, zarówno w wersji bezglutenowej jak i z płatkami owsianymi. Spróbujcie przepisu sami i przekonajcie się o tym, czy może on zmienić Wasze życie na lepsze i zdrowsze 🙂
Polecane przepisy na domowy chleb
Miłośnikom pieczywa wzbogaconego w ziarna polecam upiec chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim. Wyrazisty smak ma też chleb owsiankowy na zakwasie.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami
Może macie swoje ulubione sposoby na urozmaicenie tego przepisu? Zachęcam wszystkich Czytelników do dzielenia się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami i pomysłami w komentarzach. Wasze opinie są dla mnie niezwykle cenne i mogą stać się inspiracją dla innych domowych piekarzy, którzy lubią zgłębiać temat domowego wypieku chleba.
Wasze komentarze