Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Do miseczki wsypujemy bezglutenowe płatki owsiane lub płatki ryżowe, dodajemy nasiona siemienia lnianego oraz babki płesznik (jeśli używamy). Składniki mieszamy i zalewamy 200 ml wrzącej wody. Odstawiamy na kilka minut.

wyrabianie
3 min
wyrabianie

2. W drugiej misce umieszczamy mieszankę mąki bezglutenowej (u mnie mąka kukurydziana, z ciecierzycy, ziemniaczana i orzechowa). Dodajemy pestki słonecznika oraz pestki dyni, sól, cukier i suszone drożdże.

mieszanie
10 min
mieszanie

3. Do suchych składników dodajemy mieszankę nasion siemienia lnianego oraz płatków. Masa powinna przypominać w konsystencji bardzo gęsty kisiel. Zaczynamy wlewać 250 ml letniej wody (razem z oliwą) i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy krótko, ręcznie lub mikserem, jedynie do połączenia składników.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

4. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy pergaminem. W przypadku formy silikonowej nie jest to konieczne. Dłonie zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ręką. Formę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto będzie lekko wyrośnięte. Nie należy się tym przejmować, bo nie urośnie ono za bardzo.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wieloziarnisty chleb bezglutenowy pieczemy w formie 10 minut, zmniejszamy następnie temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 25-30 minut. W upieczony chleb wbijamy wykałaczkę, jeśli będzie sucha, chleb jest gotowy. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej