Przepis

przygotowywanie składników
480 min
przygotowywanie składników
1. Przed planowanym pieczeniem chleba gryczanego na zakwasie dokarmiamy zakwas gryczany i zaczynamy pieczenie chleba zanim opadnie, co zajmuje około 8-10 godzin.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Wszystkie składniki chleba gryczanego na zakwasie mieszamy dokładnie przez kilka minut ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
3. Ciasto na chleb gryczany na zakwasie powinno mieć stałą konsystencję nieco luźniejszą niż ciasto na pierogi. Na tym etapie możemy także dodać ulubione ziarna np. ziarna słonecznika lub pestki dyni. Sugeruję ok. 30 g na 1 bochenek.
pierwsze wyrastanie
360 min
pierwsze wyrastanie
4. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy keksowej, posypujemy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania może się różnić w zależności od siły posiadanego zakwasu oraz temperatury otoczenia. U mnie ciasto wyrasta na ogół przez ok. 6-8 godz. (w zależności od temperatury otoczenia. Gdy jest nieco chłodniej, chleb będzie wyrastał dłużej). Na odpowiednio wyrośniętym chlebie powinny pojawić się charakterystyczne rozstępy/ pęknięcia.
pieczenie chleba
50 min
pieczenie chleba
5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni C. Pieczemy chleb w temperaturze 240 stopni C przez 10 min., a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 40 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia można wyjąć chleb z foremki, by dobrze dopiekł się po bokach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej