Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy wybrane mąki, dodajemy podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem, drożdże, twaróg i sól.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką lub mikserem jedynie do połączenia. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Ręce zwilżamy wodą, przekładamy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ulubionymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 2 godziny i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli nie będzie się kleiło - ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie obklejony ciastem - wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej